Eerstelijnspsycholoog

DIRK QUINA

is geregistreerd bij de Psychologencommissie als klinisch psycholoog. Na zijn opleiding als psycholoog volgde hij onder andere een postgraduaat in de psychodiagnostiek, een postgraduaat in gedragscounseling en een postgraduaat in de eerstelijnspsychologie. Daarnaast is hij burn-out coach en werkt hij mee aan federaal project voor burn-out coaching. Dirk is erkend tabakoloog en gastdocent aan de Universiteit Antwerpen, VRGT en de Karel de Grote Hogeschool.

Hij is tevens aan het werk in zijn privé praktijk en bij een groepspraktijk.

Om up-to-date te blijven neemt Dirk Quina regelmatig deel aan lezingen, congressen en studiedagen en kortdurende opleidingen, onder andere rond het toepassen van hypnose bij specifieke problemen. 

Wat mag u verwachten van een eerstelijnspsycholoog?

Een doorverwijzing naar een eerstelijnspsycholoog gebeurt vaak door uw huisarts omdat u ergens mee zit of psychologische problemen hebt. Mensen lopen wel vaker tijdelijk vast door dingen die in hun omgeving gebeuren en waarvoor ze op dat moment niet onmiddellijk een oplossing zien of een uitweg vinden. Een eerstelijnspsycholoog gaat samen met u terug overzicht trachten te krijgen en van daaruit werken aan oplossingen. Doordat de problemen relatief snel aangepakt worden volstaan meestal een beperkt aantal gesprekken. Het doel is om er voor te zorgen dat u daarna weer op eigen kracht verder kan.

'Eerstelijns' wil zeggen dat u, net als bij de huisarts, ook zelf kunt bellen voor een afspraak. Het is een laagdrempelige manier om snel hulp te kunnen krijgen. Een eerstelijnspsycholoog is per definitie niet gespecialiseerd maar kan net hulp bieden voor heel verschillende problemen. Een goede samenwerking met uw huisarts is een groot voordeel.

Nadat u de eerste stap gezet hebt om contact op te nemen of doorverwezen werd, volgt een eerste gesprek. In dit verkennend gesprek wordt samen gezocht naar uw concrete hulpvraag. In een meerderheid van de gevallen wordt dan volgende afspraak ingepland om samen aan de slag te gaan. Mocht blijken dat uw vraag een echt te specifiek is en een opvolging bij een gespecialiseerde psycholoog vraagt of een langdurende behandeling zal vergen, dan kan doorverwezen worden naar een collega.

Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om contact met hem op te nemen of met uw huisarts. 

U kan een afspraak maken via het secretariaat: 015 51 11 51 of rechtstreeks met Dirk Quina: 0492/81 39 08.

Raadpleging op locatie: Meiboomlaan 52, 3128 Tremelo : iedere maandag : 17u - 21u.Eerstelijnspsycholoog